Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Nieuw op Twitter? En suizen uw oren van de zwermen tweets? Wees gerust: ze steken u (meestal) niet.

Zo, u bent alvast vlot gestart. Maar hoe gedraagt u zich nu op Twitter? Hoe vindt u de perfecte balans tussen losgeslagen en bedeesd? Met deze slimme twittertips vermijdt u dat u een karikatuur wordt van uzelf.

Hoe vindt u de perfecte balans tussen losgeslagen en bedeesd?

Slimme twittertips voor grote monden

Slimme twittertips


De eerste slimme twittertip pepert u de openbaarheid van het medium in. (Tenzij u uw account privé instelt, maar dan kunt u evengoed níét op Twitter zitten.) Dacht u gezellige cafépraat te verkopen? Sta er dan toch even bij stil dat de andere ‘cafégasten’ net iets talrijker zijn dan in de gemiddelde kroeg. Want vrienden toevoegen, zoals op Facebook, is niet aan de orde. U hebt meteen de 316-miljoenkoppige Twitter-gemeenschap ‘te vriend’.

Een misplaatste tweet kan dus snel ongekende proporties aannemen. 

Details over uw opwindende standje van gisterenavond? Tweeten na enkele gin-tonics? Een ruzie uitvechten op Twitter en à volonté met CAPS LOCK SCHREEUWEN? Geen aanrader. Nog een slimme twittertip? Gooi uw privégegevens niet te grabbel. “De sleutel ligt onder de mat”, bijvoorbeeld. Niet doen.

Slimme twittertips voor narcisten

Ikke ikke ikke en de rest kan stikken? Ook op Twitter wordt dat niet geapprecieerd. Denk dus af en toe ook eens aan die andere Twitteraars of tweeps. Een paar slimme twittertips voor sociaal aanvaard gedrag:

  • Spam niet, en post niet alleen over uzelf. Reageer ook eens op een tweet van iemand anders, of retweet.
  • Retweet u? Laat de naam van de oorspronkelijke tweep dan staan. Anders gaat u onterecht met de eer lopen.
  • Bedenk dat tweeps echt niet álles over u hoeven te weten. “Net big business gedaan #groteboodschap #nekeergoedkakken”? Nee dus.
  • Zeur niet om u te volgen, of te retweeten. Doen tweeps dat niet spontaan? Dan bent u allicht niet interessant genoeg.
  • Massaal willekeurige tweeps volgen en hen meteen ontvolgen wanneer zij u niet terugvolgen? Niet doen, want Twitter straft dat af.

Zeur niet om u te volgen, of te retweeten.

Slimme twittertips voor gestoorden

Deze slimme twittertip is zelfs niet eens zo slim. Hij spreekt gewoon voor zich: gedraag u op Twitter zoals u in het normale leven zou doen.

Praat dus niet over uzelf in de derde persoon. “Roger gaat morgen naar de match. Hij kijkt ernaar uit.” Klinkt erg schizofreen als u … Roger bent. En wilt u nog een extra scheut menselijkheid over uw twitterbestaan gieten? Help anderen dan waar mogelijk, bijvoorbeeld door te antwoorden op tweets met #dtv, durf te vragen. Of door te doen wat van u wordt gevraagd, zoals bij #BrusselsLockdown.

Slimme twittertips voor trezebezen

Ten slotte nog deze slimme twittertip om té timide gedrag tegen te gaan. Een ei in plaats van een heldere foto? Een bizarre, onherkenbare naam? Een niet ingevuld profiel? Twitter is geen schuilkelder! Nee, maak uzelf herkenbaar. Gebruik bij voorkeur uw eigen naam (of een afkorting ervan, want lange namen slorpen tekens op). En maak van uw profiel uw visitekaartje. Blijf bovendien niet aan de zijlijn staan en tweet, reageer en retweet.

Met deze slimme twittertips knalt uw vogel alvast niet keihard tegen de lamp. Het is te zeggen … voor privégebruik. Want wat als u het medium wilt aanboren voor uw onderneming? Bekijk snel de twittertips voor bedrijven!